Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Július 25. 17:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - Fotó: facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

Suhajda Szilárd történelmet írva felért a K2 csúcsára

Suhajda Szilárd történelmet írva felért a K2 csúcsára

Suhajda Szilárd csütörtökön elérte a 8611 méteres K2-t; ezzel ő lett az első magyar hegymászó, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára.

Suhajda Szilárd pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után, oxigénpalack és teherhordók nélkül ért fel a K2 csúcsára, a Magyar K2 Expedíció keretében - közölte a csapat csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, a Magyar K2 Expedíció június elején indult, és Suhajda Szilárd Klein Dáviddal együtt három sikeres akklimatizációs kört követően kezdte meg a csúcsmászást.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy erre egyáltalán nyílik-e lehetőségük, mert a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be. A két magyar hegymászó azonban nem adta fel: egy csapatnyi hegymászótársukkal hétfőn indultak el először a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak.

Klein Dávidnak a csúcsmászás közben egészségi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött, ezért az expedíció sikerének érdekében szerdán úgy döntött, visszaereszkedik az alaptáborba.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: növekedett a napsütéses órák száma és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálódását. Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból a szerda esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően érte el a 8611 méteres magasságot.

Jelenleg a hármas táborba tart visszafelé, majd a következő két napban érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja.

A két magyar hegymászó a napokban indul haza, és két héten belül már Magyarországon kezdenek készülni egy új megmérettetésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során