Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. November 09. 07:08, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

A négy visegrádi országnak érdeke, hogy az euróövezet stabil legyen, s Görögország, illetve a többi eladósodott ország problémái minél hamarabb megoldódjanak.

Jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója után rendezett sajtóértekezleten. Ugyanitt a lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról.

Magyarországot a tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter képviselte. „Bár a négy visegrádi ország közül csak Szlovákia vezette be az eurót, Csehország, Lengyelország és Magyarország nagymértékben függ az euróövezettől” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról. Úgy vélekedett, hogy ennek az „ötletnek” a megvalósítása újabb bizonytalanságot váltott volna ki Európában. Sikorski megjegyezte: Varsó az euróövezet minden problémája ellenére azon az állásponton van, hogy mihamarabb be kellene vezetni ez eurót Lengyelországban is. Elismerte azonban, hogy a „társadalmi támogatottság ezen a téren csökken”.

„Minden lassabban megy, ha kevés a pénz”

A V4-ek nagy figyelmet szenteltek a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának is. Schwarzenberg elismerte: tudatosul, hogy az EU válsága ezen a téren is késleltetheti a döntéseket. „Minden lassabban megy, ha kevés a pénz” – jegyezte meg. Ugyanakkor aláhúzta: az Európai Unió további bővítése a V4-ek prioritásai közé tartozik.

A cseh diplomácia vezetője elmondta: Koszovó kérdésében nincs egységes vélemény a V4 körében. Míg Csehország, Lengyelország és Magyarország elismerte Koszovó önállóságát, Szlovákia nem. „Közös politikánk célja, hogy az egész Nyugat-Balkán idővel betagozódjon az EU-ba” – szögezte le Schwarzenberg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez