Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Augusztus 06. 07:13, szombat | Külföld
Forrás: HírTV

Élet a mészárlás után

Élet a mészárlás után

Nem aggódnak a norvég bevándorlók amiatt, hogy a két héttel ezelőtti merénylet után erősödhet az idegengyűlölet Norvégiában. A 77 halálos áldozatot követelő merénylet nyomait lassan eltakarítják a norvég fővárosból.

Munkagépek takarítják a törmelékeket a felrobbantott kormányzati épületek elől Oslóban. A merénylet nyomai lassan eltűnnek a norvég fővárosból, a tömeggyilkosság elkövetőjének bevándorlás-ellenes nézetei miatt azonban az országban fellángolt a vita a rasszizmusról. Az ötmilliós lakosságú Norvégiában jelenleg több mint hatszázezer bevándorló él. Az elmúlt években emiatt erősödésnek indult a szélsőjobboldal. A második legerősebb politikai erővé vált haladó párt vezetője a merénylet után is az iszlám veszélyre figyelmeztetett. Az oslói rasszizmus ellenes központ vezetője szerint viszont a szélsőségesek nyilatkozatai ellenére az idegengyűlölet sokkal alacsonyabb szinten van Norvégiában, mint Európa többi országában. „Hatalmas szakadék van a bevándorlásról szóló vita, és a valóság között. Miközben a társadalmi viták gyakran arról szólnak, hogy ha valaki nem száz százalékosan norvég, akkor már fenyegetést jelent, a valóságban a fiatal bevándorlók igazi norvégoknak és a társadalom részének érzik magukat” – szögezte le Kari Helene Partapuoli, a norvég rasszizmusellenes központ vezetője.

A bevándorlók többsége sem aggódik amiatt, hogy Norvégiában erősödhet az idegengyűlölet. „Amikor még nem tudtuk, ki az elkövető, érezni lehetett, hogy kicsivel megnőtt a rasszizmus Oslóban. Amint viszont kiderült, hogy a gyilkos egy norvég, minden megváltozott. Az átlag norvégok már sokkal toleránsabbak és nyíltabban beszélnek muszlim társaikkal, mint azelőtt” – fogalmazott Sara Tahir pakisztáni bevándorló.

A két héttel ezelőtti merénylet elkövetőjét, Anders Behring Breiviket terrorizmus bűntettével vádolják a norvég hatóságok. A férfi továbbra is azt állítja, hogy egyedül hajtotta végre a támadást, a rendőrség azonban nem zárta ki, hogy mások is segítették. Közben Breiviktől még kedvenc szerzője is elhatárolódott, a bevándorlókat gyakran kritizáló, az interneten a fjordok embere álnéven író blogger szerint soha nem találkozott Breivikkel, és unalmas személyiségnek nevezte az ámokfutót. (da)

hírTV

Címkék: merénylet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése