Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. December 03. 08:07, szombat | Belföld
Forrás: 24.hu

A Pápa segítségével távolítanák el a hívek a veszprémi érseket

A Pápa segítségével távolítanák el a hívek a veszprémi érseket

3500 támogató aláírást adtak át a Vatikán követének.

Udvardy György veszprémi érsek elmozdítását kérik a veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők, akik 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak – tájékoztatott a 24.hu.

Az ügy elsődleges mozgatórugóját a veszprémi bazilika rekonstrukciója jelenti. Ahogy arról lapunk már korábban is beszámolt, a hívek a székesegyház jól ismert, díszes és színpompás belső terét féltették a radikális megváltoztatástól.

Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, de nem kerülnek vissza eddigi helyükre, mert más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amely úgy foglalt állást, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatók el.

A veszprémi várban az érsekség – mint írják – összesen 39 milliárd forintos állami támogatás igénybevételével intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekt keretén belül. Ebből az összegből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret.

A Szent Mihály Védegylet által korábban december 3-ra szervezett tüntetésre végül azonban nem került sor, mert a szervezet tagjai szerdán mégis inkább a nyilvánosság mellőzésével adták át az aláírásokat a Vatikán követének.

Fotó: Mandiner

Címkék: Érsek, Veszprem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.